На датата 9 февруари 1895 г. в щата Масачузетс американският преподавател по

...
На датата 9 февруари 1895 г. в щата Масачузетс американският преподавател по
Коментари Харесай

9 февруари - Световен ден на волейбола



На датата  9 февруари 1895 година  в щата Масачузетс американският учител по физическо възпитание  Уилям Морган  създава игра, която след това ще бъде наречена  волейбол .

Поради тази причина 9 февруари се счита за  рожден ден на обичания ни спорт  и през днешния ден навършва 127 години.

Първото Национално състезание по волейбол в света се провежда в Съединени американски щати през 1928 година. България също е една от първите страни, в които се поставя начало на проведено волейболно придвижване, като началните опити за това са през същата 1928 година.

Волейболът става настоящ олимпийски спорт на игрите в Токио през 1964 година, когато са връчени и първите медали на призьорите. България изиграва решителна роля за това. Едва през 1942 година обаче в страната ни е извършено първото Национално състезание по волейбол, като вземат участие тимове от София, Варна, Пловдив и Враца. Шампион става тимът на Раковски (София).

За празника и за огромния спорт споделя в “Нашият ден “ Христо Илиев , олимпийски вицешампион по волейбол и треньор с сполучлива кариера, който се отдава на идеята за сполучлив волейболен клуб в родния Троян:

“За огромно страдание една от сферите, които са най-сериозно наранени в живота на хората е спорта и в частност волейболът. Налага се коренна смяна в всекидневието, подчинена на това да се води систематичен подготвителен развой с ясната цел – реализиране на положителни резултати.

Все още се импровизира при методиката на подготовка, тъй като в дълги интервали от време състезателите нямат опция да водят постоянни занимания, което се отразява на спортната форма. Това е нещо, което донесе повече негативи, в сравнение с позитиви .

Въпреки моите 70 години, не преставам да се занимавам с волейбол. Щастлив съм, тъй като даже в тези събитията виждам всекидневно младежи в залата, които с огромно предпочитание пристъпват към волейболът. Оптимист съм за развиването на спорта.

Нека треньорите и педагозите, които водят спортния развой, бъдат търпеливи и най-важното да съкратяват дистанцията сред треньор и трениращ, по този начин ще спечелим всички. “

Чуйте диалога в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР